• Eao Mag Club
  • Posts
  • Buralarda neler oluyor? | Haftanın Gündemleri

Buralarda neler oluyor? | Haftanın Gündemleri

Sanat Haberleri, Dubai'deki Selin Gerçek Sebebi ve Türkiye'de Bulut Tohumlama

Bir YouTuber girişi yapalım dedik… “Herkese tekrar merhabalar!” 🙋‍♀️

Uzunca bir süre ara verip, arka planda geliştiğimiz, değiştiğimiz ve yenilendiğimiz bu süreci, en az bu sözlerin sahibi Tarkan’ın dönüşü gibi güzel bir dönüş olması umuduyla başlatıyoruz. 777, aldık kabul ettik, artık ne derseniz 😅 Haftanın gündemleri oldukça yoğun, o yüzden hemen geçelim.

🎨 Özel Seçki: Sanat Haberleri

Bu hafta bütün dünya sanat aşkıyla yanıp tutuşuyor... O kadar çok sanat haberi ve gelişmesi var ki… Hangi birini vereceğimizi şaşırdık. O yüzden “doğal zeka” algoritmamız (yazar, burada yapay zekaya laf atıyor), en iyi seçkileri sizin için hazırladı: Kısaca ağzımızı açık bırakan ve bizleri heyecanlandıran haberler… 😁 Bakalım neler var 👇

📌 Ankara: Sizi Antik Mısır’a götürüyoruz!

Ankara’da kesinlikle kaçırılmaması gereken bir sergi var: The Treasures of Tutankhamun - Çocuk Kralın Sergisi. 🤩

20.yüzyılın en büyük arkeolojik keşfi kabul edilen ve Mısır’ın en meşhur kralı, Tutankhamun’un 400’den fazla hazinesinin sergilendiği bu sergiyi kesinlikle kaçırmamalısınız. Açılışını İlber Ortaylı’nın yaptığı bu sergi, 3300 yıllık bir gizemi aralıyor.

Yer: Panora AVM

Tarihler: 1 Nisan 2024 - 1 Haziran 2024

Biletler ve daha fazla bilgi: https://www.tut-sergisi.com/

📌 İstanbul: Art Weeks Istanbul

Sanatseverlerin heyecanla beklediği Artweeks İstanbul’un dokuzuncusu, 20-28 Nisan 2024 tarihlerinde The Ritz Carlton Residences’da gerçekleşecek. Farklı disiplinlerden sanatçıları, koleksiyonerleri ve sanatseverleri bir araya getirecek bu etkinlik de yine yılın imza sanat etkinlikleri arasında. Her katında çeşitli disiplinler ve koleksiyonlara ev sahipliği yapacak bu etkinliği de kaçırmayın derim.

Editör Notu: (Bazı çağdaş sanat eserlerini yakında sosyal medyada görürüz gibi 🙂 Şimdiden “rez alın”.

📌 Çığır Açan Bir Keşif: Bir Başkadır Benim Memleketim

Yine bir gün güzide memleketimizin taşından, toprağından sanat ve tarih fışkırıyordu. Hem de hiç tahmin etmeyeceğiniz bir köşesinde… 👇

Burdur Gölhisar’ın Kibyra Antik Kenti’nde 3600 kişilik amfitiyatronun sahnesini süsleyen yaklaşık 2000 yıllık bir Medusa mozaiği ortaya çıkarıldı.

Bkz. Medusa: Antik Yunan mitolojisinde bakanları taşa çeviren, güzelliği ve yasak aşkı dolayısıyla Afrodit’in lanetlediği, saçları yılan biçiminde tasvir edilen bir mitolojik karakterdir. Hikayesi aslında oldukça acıklı olan bu karakter, tarihin erkekler tarafından yazıldığının da bir kanıtı niteliğindedir 🙂 Ama buna başka bir yazıda değiniriz.

Bu mozaik aslında yaklaşık 10 ay önce ortaya çıkarılmış ancak hava şartlarından dolayı restoratörler tarafından 5 farklı katmanda üzeri kapatılmış ve zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmıştır. Ağustos 2024 itibariyle genel ziyarete açılacak.

Editör Notu: Dünyanın birçok yerinde Medusa miti ve figürü oldukça yaygın kullanılmakta ve özellikle Yunanistan’da ve ülkemizde de başka birçok yerde çokça resim, mozaik ve heykeli bulunmaktadır. Ancak, Burdur’da ortaya çıkan bu mozaiğin, erken dönem (M.S. 1. yy) bir Medusa mozaiği olması ve renkleri sebebiyle, çığır açacak bir keşif olduğunu düşünüyoruz. Gaziantep’teki meşhur Çingene Kızı mozaiğiyle yarışacak güzellikte bir eser ortaya çıkmış gerçekten. Tanıtımı ve pazarlaması titizlikle yapılırsa, hem Kibyra Antik Kenti’nin hem de bu mozaiğin, bölgeye çokça sanat ve tarihsever turist çekeceği inancındayız.

🔷Dünyanın En Pahalı Tablosu’nun Sıra Dışı Yolculuğu

Leonardo da Vinci’nin kayıp eserlerinden biri olan ve dünya sanat tarihinde eşsiz bir yere sahip olan, “Salvator Mundi” adlı eseri, tarihte bugüne dek satılmış en pahalı tablodur.

Leonardo da Vinci’nin son eserlerinden biri olarak kabul edilen Salvator Mundi, ilk defa 2005 senesinde Amerikalı bir koleksiyoncu tarafından keşfedildi. İsa’nın tasviri olarak nitelendirilen bu eserin, en az kendi kadar sıra dışı bir yolculuğu da var.

Tablo, keşfinin ardından 2013’te bir Rus koleksiyoncu olan Dmitry Rybolovlev’e 127.5 milyon dolar karşılığında İsviçreli bir simsar tarafından satıldı. Restorasyon sonrası, 2017 yılında New York’ta bir müzayedede açık artırmada tam 450.3 milyon dolara satıldı ve böylece satışla bir rekor kırarak, bugüne kadar satılan en pahalı tablo oldu.

The New York Times, tablonun Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından, kuzeni Bader bin Abdullah aracılığıyla satın aldığını iddia etti ancak Prens Bader, iddiaları yalanladı. Tablo, sergilenmek üzere Kasım 2017’de açılan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Abu Dhabi Louvre Müzesi’ne gönderildi.

🛳️ Dünyadan Haberler: Dubai’de Sel - Bölgede Son 75 Yılın En Büyük Felaketi

Dubai’deki sel felaketini eminiz duymayan kalmamıştır. Ancak felaketin arka yüzünü merak edenler için, gelin sizlerle bulut tohumlama (cloud seeding) teknolojisine bir göz atalım. Öncelikle bulut tohumlama nedir, bununla başlayalım 👇

17 Nisan 2024 - Dubai

Bulut tohumlama teknolojisi, 1990’ların ortalarından beri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin, iklimini daha “yaşanılabilir” kılmak ve ılımanlaştırmak için kullandığı bir teknoloji. İlk olarak 1946 yılında Amerikalı bilim insanı Vincent Schaefer tarafından keşfedildi. Keşfedildiği günden bu yana birçok bölge ve ülke, bulut tohumlama teknolojisini aktif olarak kullanmakta. Bunlar arasında ABD, Çin, Rusya, Arjantin, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler yer alıyor. Küresel olarak bulut tohumlama yapan ülkelerin sayısı 50’den fazla ve bunlar arasında Türkiye de var (bkz. MGM Yapay Yağış Çalışmaları🙂 ).

Türkiye’de Bulut Tohumlama:

Türkiye’de ilk bulut tohumlama çalışmaları 1990 yılında İSKİ tarafından, İstanbul’da yapılmış ve daha sonra Ankara, İzmir’de de kısa süreli denenmiştir.

Nasıl yapılıyor? 

Öncelikle ilgili kurumlar (meteoroloji merkezleri veya özel otoriteler) tohumlama yapmaya elverişli bulutları gözlemliyor ve tespit ediyor. Genellikle kümülüs bulutları, daha etkili sonuç veriyor. Yağmur yağdırma potansiyeli yüksek olan bulutlara, uçaklarla su damlacıkları ve buz kristalleri püskürtülerek, bulutlardaki potansiyel yağış miktarı artırılıyor.

Kümülüs Bulutları - Kaynak

Ne kadar etkili?

Utah yerel hükümeti tarafından yapılan analizler, bulut tohumlamanın 2018 yılında su arzını yüzde 12 oranında artırdığı tahmin ediyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri uzmanları, bulut tohumlama ile yağmur olasılığının %35 ile %50 arasında artırılabileceğini öngörüyor.

Bulut tohumlamanın maliyeti nedir?

Sistemin kurulması için Birleşik Arap Emirlikleri’nin 18 milyon dolarlık yatırım yaptığı ve operasyonların, ortalama 4 saatlik bir bulut tohumlama işlemi için yaklaşık olarak 5000 dolar tuttuğu belirtilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, yılda 250’nin üstünde bulut tohumlama işlemi gerçekleştirmektedir. 2020 yılı için bulut tohumlamaya ayırdığı bütçe, 500 milyon dolardır.

Selin sebebi bulut tohumlama mıydı?

Yapılan resmi açıklamalar, meteoroloji uzmanlarının değerlendirmesi ve bilim insanlarının analizleri sonucu; Dubai’de gerçekleşen selin sebebinin, bulut tohumlama olmadığı ve doğal bir afet olduğu ortaya çıkmıştır. Bütün bilgisayar modellemeleri ve bölge ülkelerinin meteoroloji merkezleri, 6 gün önceden bölgeye yaklaşan önemli oranda yağmur ve şiddetli fırtına uyarısı vermiştir. Dolayısıyla Dubai ve sonrası körfezi vuran bu sel felaketinin sebebinin bulut tohumlama değil, doğal afet olduğunda karar kılınmıştır.

Bu haftalık bizden bu kadar. Bir sonraki bültenimizde görüşmek üzere, hoşçakalın! 🙋‍♀️

EAO MAG © 2024. All rights are reserved.

Reply

or to participate.